Categorie: honden
Zwerfhonden doen ballenjongens vergeten bij ATP tennistoernooi
on 2 maart 2016 in Honden, Uitgelicht Reageren
Het mag gezien worden als een zeer ludieke actie van de organisatie van het ATP tennistoernooi en Sao Paolo. Men besloot hier namelijk een viertal zwerfhonden in te zetten als ballenjongen.
De honden zwierven tot voorkort dagelijks door de straten van Sao Paolo. Totdat ze vorige week hun ‘fitnes uur’ mochten beleven op de tennisbaan. Tijdens een oefenwedstrijd tussen de Spanjaard Roberto Carballas Baena en Gastao Elias uit Portugal vervingen de dieren de ballenjongens.
De hoop is dat ze na het zien van het spektakel eerder overweegt om een zwerfhond te adopteren. Uiteraard om deze dieren vervolgens een mooier toekomstperspectief te kunnen bieden. Voorafgaand aan de show zijn de viervoeters maandenlang in training geweest bij Andrea Beckert. ,,Deze honden zijn lange tijd mishandeld. We hebben ze moeten laten wennen aan het lawaai, de baan en de fans. Bij veel honden is dat gelukt, maar bij sommigen niet.’’
Hoewel de dieren nog steeds binnen een asiel leven, verwacht men hier wel snel verandering in. Opvoeden komt er echter amper meer aan te pas. Ze zijn inmiddels in staat om de termen ‘laat los’, ‘pak de bal’ en ‘kom hier’ te dromen.
Bron: Metronieuws.nl
Wetenschappers komen met IQ test voor honden
on 15 februari 2016 in Honden, Uitgelicht Reageren
Het is een stel Britse onderzoekers gelukt om een IQ test voor honden te ontwikkelen. Hiermee kan men niet alleen de intelligentie van uw viervoeter testen, het kan mogelijk ook helpen bij het in kaart brengen van het verband tussen gezondheid en intellect bij mensen.
Specialisten van de London School of Economics en de Universiteit van Edinburgh hebben op basis van een serie van cognitieve proeven de intelligentie van 68 bordercollies bepaald. De ontwikkelde IQ test is echter niet alleen geschikt om de intelligentie van uw huisdier te testen. Volgens onderzoeker Rosalind Arden bestaan er ook “verstrekkende gevolgen voor het begrijpen van gezondheid en ziektes bij mensen”. Het menselijk brein heeft namelijk in de basis een gelijke werking aan die van de hond.
Plan is om de gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals dementie, bij de dieren te analyseren en zodoende de link tussen intelligentie en een langer leven aan te tonen. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit ook voor mensen voor elkaar te krijgen. Dit aangezien er per individueel geval vele externe factoren meespelen. Denk hierbij aan roken, alcohol drinken en veel of weinig sporten. “Honden zijn in principe geheelonthouders, dus kunnen ze ons daarin een beter inzicht verschaffen”, besluit Arden.
Bron: Metrotime.be
Een kat houdt minder van zijn baas dan een hond
on 3 februari 2016 in Honden, Katten, Uitgelicht Reageren
Het vermoeden bestond al langer, maar nu is ook het daadwerkelijke bewijs daar. Katten houden een stuk minder van hun baasjes dan dat honden dit doen. Sterker nog, contact met zijn of haar baasje kan de kat niet echt interesseren. Dit blijkt uit een onderzoek voor een nieuwe BBC documentaire.
Ze ontdekten dat er bij katten nauwelijks meer van het liefdeshormoon oxytocine vrijkomt als ze met hun baasje spelen dan wanneer er geen contact is. De toename was slechts twaalf procent. Bij honden nam ditzelfde percentage in een vergelijkbare situatie maar liefst toe met zestig procent.
“Hieruit kunnen we dus opmaken dat de liefde van een hond voor zijn baasje gemiddeld vijf keer groter is dan die van een kat,’’ aldus onderzoeker Paul Zak in de Daily Mail. “Het was verrassend om te ontdekken dat katten het hormoon überhaupt produceren.’’ Toch zou een kat zich volgens de onderzoeker wel kunnen hechten aan zijn eigenaar. “Dat leek er in ieder geval in sommige gevallen wel op.’’
Bron: Welingelichtekringen.nl
Anti-Stress center voor honden geopend op Brussels airport
on 20 december 2015 in Honden, Uitgelicht Reageren
Op Brussels airport heeft de opening plaatsgevonden van het eerste anti-stress centrum voor honden. Het centrum zal zich richten tot mensen die besluiten om hun hond mee te nemen op vakantie.
Het benoemde centrum is te vinden in de luchthavenapotheek in de inkomhal van Brussels Airport. Mensen die hun hond meenemen op vakantie kunnen er terecht met al hun vragen en oplossingen om de reis van hun trouwe viervoeter vlekkeloos te laten verlopen. VetSelect weet zich de initiatiefnemer van dit gehele project. Zij geven aan dat het aantal honden dat op vakantie gaat men hun baasjes fors toeneemt. Dit jaar heeft Brussels Airlines vanaf 1 januari tot eind oktober al meer dan 5.000 honden aan boord gehad van hun vliegtuigen. Reisagentschappen krijgen steeds vaker de vraag van klanten of hun huisdier mee het vliegtuig op kan en hoe dit te organiseren.
Met name het reizen zelf veroorzaakt veel stress bij de dieren. In het anti-stress centrum staan de hondengedragstherapeute en de dierenarts paraat om baasjes bij te staan met gratis tips of middelen om het stressniveau bij de dieren te verlagen. Zo is een lege maag en een lege blaas het meest comfortabel voor je hond. Je kan voor een lange vlucht je viervoeter best zes uur van tevoren niet meer laten eten en drie uur van tevoren niet meer laten drinken. Laat je huisdier eveneens wennen aan het verblijf in een bench. Je kan dus best enkele weken voor het vertrek je hond al even laten kennismaken met zijn kooi. Laat je hond ook lang genoeg uit voor je het vliegtuig opstapt, zodat die al zijn of haar energie kwijt kan en geen uren met al zijn of haar energie opgesloten zit.
Brussels Airport is ermee akkoord dat kleine huisdieren mee de cabine in mogen. Hier staat wel een extra betaling van tussen de vijftig en zeventig euro tegenover. Bovendien mogen deze dieren niet boven de acht kilo weten. Honden die blinde of slechthorende mensen begeleiden kunnen gratis toegang krijgen.
Mogelijk nieuw geneesmiddel rekt levensduur honden fors
on 8 december 2015 in Honden, Uitgelicht Reageren
Er lijkt een nieuw geneesmiddel op komst dat de levensduur van honden met wel vijf jaar kan verlengen. Wetenschappers van het ‘Aging en Longevity Research’ Instituut van de Universiteit in Washington houden zich bezig met het bevorderen van het verouderingsproces bij mensen en huisdieren en testen op dit moment het ‘rapamycin’ geneesmiddel als onderdeel van het ‘Dog Aging Project’.
In eerder onderzoek is al naar voren gekomen dat hetzelfde geneesmiddel in staat is om de levensverwachting van muizen te verlengen. De hoop is om dit effect ook bij honden te genereren. Wanneer het middel daadwerkelijk het gewenste effect zal uitoefenen op honden zullen de levensverwachtingen van deze dieren toenemen met een gemiddelde van 2 tot 3 jaar. Wat echter nog belangrijker is dan de langere levensduur is het verbeteren van de algehele gezondheid, iets dat de onderzoekers verwachten van rapamycin.
De onderzoekers gaan hun geneesmiddelen testen op een 32tal honden van gemiddelde leeftijd. Deze testfase zal minimaal zes maanden in beslag nemen. Hierbij onderzoeken ze het effect van het middel op het hart, immuunsysteem, activiteit, lichaamsgewicht en cognitieve vaardigheden. In de laatste plaats benadrukt men dat het de doelstelling is om de periode waarin een hond gezond is te rekken. Dit gaat dus niet op voor de ouderen jaren, waarin alles wat moeizamer gaat.
Bron: Welingelichte kringen