vogels

Europees parlement springt in de bres voor weidevogels

on 9 februari 2016 in Uitgelicht, Vogels Reageren

 

Meerdere weidevogels dreigen het loodje te leggen wanneer hun leefomgeving nog verder zal worden aangetast. Voor onder andere de grutto en de kievit dreigt dit nare scenario. Echter is het Europese parlement van plan om daar deze week een stokje voor te steken.

De situatie voor de weidevogels is al voor een langere tijd alles behalve rooskleurig. Ze zijn hiermee niet de enige soort die een zware periode doormaken. Ook de tureluur en scholekster, de ortolaan en grijze gors, de bosanemoon, libellen en wilde orchideeën hebben het zwaar. De grootste oorzaak hiervan ligt bij het gebrek aan ruimte. Ook de intensieve landbouw zonder drinkputten hebben hier een bijdrage in. ,,Snelgroeiend gras dat in één seizoen vijf keer wordt gemaaid, daar valt gewoon niet tegenop te broeden,” zegt Patrick Nuvelstijn van Natuurmonumenten. ,,Meer dan 80 procent van onze soorten ís al verdwenen,” merkt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu op.

Het had er even de schijn van dat Europa al deze dieren de das om zou doen door het afzwakken van twee belangrijke natuurwetten. In heel Europa stak echter een storm van protest op. Zo’n honderd natuurverenigingen uit alle 28 lidstaten mobiliseerden in no-time meer dan een half miljoen Europeanen, driemaal zoveel als er inspraken over het omstreden handelsverdrag met Amerika.

Nu lijkt dus ook een meerderheid van het Europese parlement diezelfde kant te kiezen.,, In 2010 is onze poging om het verlies aan soortenrijkdom te stoppen al mislukt. Als we onze natuurwetgeving niet beter gaan toepassen, mislukt onze volgende poging in 2020 ook,” aldus de Vlaamse Europarlementariër Mark Demesmaeker. Al met al meer dan goed nieuws voor het toekomstperspectief van de weidevogels.

Bron: Algemeen dagblad

Roofvogels mogelijk ingezet als wapen tegen drones

on 2 februari 2016 in Uitgelicht, Vogels Reageren

 

Roofvogels gaan mogelijk een grote rol spelen bij het voorkomen van terroristische aanslagen via drones. De op afstand bestuurbare toestellen zijn in staat om bijvoorbeeld bommen, giftige gassen of biologische wapens te vervoeren om deze te laten vallen op mensen of gebouwen. Meerdere systemen ondergaan nu een test om te zien of ze in staat zijn om vijandige drones uit te schakelen. Ook de roofvogels maken hier onderdeel van uit.

Het is de bedoeling dat men in de zomer met concrete testresultaten naar buiten kan treden. Binnenkort zal de Tweede Kamer over dit onderwerp in besloten kring worden gebriefd, aldus een woordvoerder van de NCTV. “Iedereen kan over een drone beschikken, en dus ook mensen die er misbruik van willen maken”, zegt hoofd operaties Michel Baeten van de Landelijke Politie. “Het is een instrument waar je van alles mee kan, dus misschien ook wel een aanslag plegen.”

In deze fase brengen veiligheidsdiensten alle mogelijke scenario’s van misbruik via drones in kaart. Hierbij bekijkt men tevens welke maatregelen noodzakelijk zijn om kantoren, materiaal, informatie en personeel te beschermen.

Via een drone is het bijvoorbeeld mogelijk om miltvuur de deponeren in drinkwaterbronnen. Of dat ze drones gebruiken om antrax, pokken en pest middels een explosief heel snel door de lucht te verspreiden. “Met grote aantallen slachtoffers als gevolg”, aldus de schrijvers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Hier schreef men een rapport over drones. Dit ging in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het inzetten van roofvogels vormt dus een van de beoogde beveiligingsmethoden. Hiervoor werkt men nauw samen met een roofvogelspecialist. Die traint de vogels om vijandige drones met hun klauwen vast te grijpen.

Bron: NOS

Roofvogels dood aangetroffen in Fries jachtgebied

on 31 januari 2016 in Uitgelicht, Vogels Reageren

 

Binnen een jachtgebied in het Friese Hallum heeft de politie meerdere vergiftigde roofvogels aangetroffen. Zo trof men onder andere een dode kiekendief aan.

In de buurt van de vondst verbleef bovendien een jager uit de gemeente Ferwerderadiel. In zijn auto vonden agenten een dode eend die waarschijnlijk tevens bewerkt was met gif. In de auto van de beste man werden bovendien verboden loodhagelpatronen en bestrijdingsmiddelen gevonden. Deze zijn door de politie in beslag genomen. Voor nader onderzoek zijn zowel de vogels als de bestrijdingsmiddelen naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad gebracht. De jager wordt nog gehoord.

Bron: Nu.nl

Vogels broeden eerder dankzij klimaatverandering

on 14 december 2015 in Uitgelicht, Vogels Reageren

 

De klimaatveranderingen zorgen ervoor dat het voorjaar vroeger begint. Dit heeft ook zijn effect op de vogels in Nederland. Deze beginnen dankzij deze verandering eerder met het broeden van hun eieren. Maar wat zijn hier nu precies de gevolgen van?

Deskundige Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek Nederland is de vervroeging van de leg op zich niet erg. Sovon levert vogelcijfers aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die deze afgelopen week publiceerde. Foppen: “Het is zelfs goed dat vogels zich aanpassen aan de omstandigheden. Maar andere diersoorten doen dit natuurlijk ook.”

Foppen is van mening dat het juist bij deze aanpassing mis gaat. Veel vogelsoorten zijn voor hun voedsel afhankelijk van rupsen. Echter heeft de jaarlijkse rupsenpiek zich dankzij de klimaat wijzigingen ook verplaatst. Daardoor valt de rupsenpiek niet meer gelijk met het moment waarop de jonge vogeltjes geboren worden. “Er zijn indicaties dat deze zogenaamde ‘mismatch’ te groot wordt en dat zorgt voor een voedseltekort”, aldus Foppen.

Volgens hem liepen de rupsenpiek en het broedseizoen van veel vogelsoorten synchroon aan elkaar. “Dat is door de opwarming van de aarde verstoord. Dat de piek gelijk valt met het broedseizoen is evolutionair geregeld. Zo is er genoeg voedsel voor de kleintjes. Doordat het klimaat versneld verandert, hebben de vogels geen tijd om zich daaraan aan te passen. Daar moeten een paar generaties overheen gaan.”

Door alle verschuivingen zullen er volgens Foppen geen vogelsoorten uitsterven. “De populatie dunt soms uit, maar als er echt een tekort aan voedsel is, verplaatsen de vogels zich of passen zich aan”, zegt hij. Dat gebeurt volgens hem nu al; vogels uit Zuid-Europa trekken naar Nederland, vogels uit Nederland verhuizen verder naar het noorden.

Bron: Trouw