categorie: konijn en knaagdieren

De dikstaartgerbil: opvallende verschijning

on 27 november 2014 in Knaagdieren, Knaagdieren algemeen, Uitgelicht Reageren

 

Op het eerste gezicht lijkt hij niet zo bijzonder. En hij lijkt trouwens ook niet zo op de bekendere, beweeglijke Mongoolse gerbil. Maar wie beter kijkt naar de dikstaartgerbil, ziet direct hoe hij aan zijn naam komt!

Het staartje is beslist het apartste onderdeel van de dikstaartgerbil. Het ziet eruit als een soort knuppeltje: bijna kaal en nogal dik. Misschien een beetje vreemd, maar wel heel handig: de dikstaartgerbil kan in zijn staart vetten en vocht opslaan. Hij heeft dus altijd wat reservevoorraad bij zich, en dat is heel slim in zijn natuurlijke omgeving. Hij komt namelijk uit woestijngebied.

Buitenbeentje

Niet alleen zijn staart is niet ‘typisch gerbil’: ook wat gedrag betreft is de dikstaartgerbil een buitenbeentje in zijn familie. Hij heeft eigenlijk meer weg van een hamster. Terwijl gerbils meestal echte groepsdieren zijn, is de dikstaartger
bil liefst baas in eigen territorium. En waar de Mongoolse gerbil ook overdag veel actief is, is de dikstaartgerbil meer een schemer- en nachtdier. Overdag ligt hij vaak te slapen. Soms op zijn rug, pootjes omhoog, en dan is hij niet zo eenvoudig wakker te krijgen!

Verlanglijstje: graafruimte

De dikstaartgerbil is mede daarom dus niet geschikt voor jonge kinderen, die naar bed gaan als de gerbil wakker wordt. Voor mensen die overdag werken kan hij juist een leuk huisdier zijn, als ze zich tenminste goed in zijn woon- en voedingswensen willen verdiepen. Op zijn verlanglijstje staan lekker veel graafruimte, een iets hogere temperatuur en regelmatig insecten. Als je die levend voert, kan de dikstaartgerbil ook echt op jacht. En dat is heel leuk om naar te kijken!

Wil je meer weten over dit bijzondere huisdier? Lees dan de Huisdierenbijsluiter van de dikstaartgerbil op de website van het LICG!

Hamster in winterslaap! Geen paniek!

on 6 november 2014 in Hamsters, Knaagdieren, Uitgelicht 2 reacties

 

Je hamster ligt stil in z’n kooi en raakt z’n eten niet aan. Schrik niet: grote kans dat hij een winterslaap houdt!

Als het in zijn omgeving te koud wordt, kan je hamster in een soort coma raken, waarbij zijn hartslag en ademhaling sterk teruglopen. Tijdens deze winterslaap neemt hij vaak een typische houding aan: half opgerold op zijn zij met uitgestoken voorpootjes. Omdat je hamster in deze toestand opvallend koud aanvoelt en hij zijn eten niet opeet, is het begrijpelijk dat je denkt dat hij overleden is.Maar let op: in winterslaap is je buddy niet stijf en hard zoals een dood dier. En probeer hem maar eens ‘uit te rollen’ of raak zachtjes een snorhaar of poot aan; je zult zien dat hij heel trage reflexen vertoont.

Wakker maken tijdens winterslaap

Als je je hamster wakker wilt maken, dan kun je ‘m het beste langzaam weer op temperatuur laten komen. Zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje hoger of dek je huisdier toe met een dekentje. Zorg er in elk geval voor dat de overgang van koud naar warm geleidelijk verloopt; als je hamster te abrupt wakker wordt, kan dat slecht zijn voor z’n gezondheid

Herkomst van hamsteren… weet jij het?

on 2 oktober 2014 in Hamsters, Knaagdieren Reageren

 

We kennen allemaal de term ‘hamsteren’. Waar komt deze vandaan en wat heeft je hamster ermee te maken?

Je ‘hamstert’ als je extra grote voorraden (eten) aanlegt, bijvoorbeeld omdat je een periode van schaarste verwacht. Je kunt natuurlijk zowel voedsel als niet-voedingsmiddelen hamsteren.
Maar wat je ook hamstert, feit is dat we deze term te danken hebben aan onze kleine vrienden, de hamsters. Die stoppen namelijk hun wangzakken vol voedsel en nestmateriaal, zodat ze het naar hun ‘huis’ kunnen vervoeren. Hier halen ze de buit met strijkende bewegingen weer uit hun wangen.

Hamsteren: in wangen

Hamsters kunnen aardig wat kwijt in hun wangen. De wangzakken beginnen bij de lippen en lopen helemaal door tot de schouders, waardoor ze een enorme inhoud hebben. Dus hoeven de beestjes niet eindeloos heen en weer te sjokken om hun voorraad op te bouwen.
De wangen hebben nóg een handige functie: bij gevaar blazen hamsters ze op om een stuk groter en dus gevaarlijker te lijken. Erg intimiderend!

Smult jouw cavia ook van keutels?

on 22 september 2014 in Knaagdieren, Uitgelicht Reageren

 

Jij kunt je waarschijnlijk wel een smakelijker maaltijd voorstellen, maar cavia’s smullen van hun eigen keutels.

En niet voor niets: op deze manier krijgen ze namelijk de broodnodige eiwitten en vitaminen binnen. Kijk dus niet raar op als je cavia zijn eigen uitwerpselen opeet; dit heet ‘coprofagie’ en is voor hem volkomen natuurlijk.

Cofrofagie bij je cavia

Coprofagie is een voortvloeisel van de werking van zijn darmstelsel. In de darmen dient cellulose (uit bomen en planten) te worden omgezet in voedingsstoffen die door het lichaam worden opgenomen. In de dikke darm van je cavia zijn echter geen bacteriën aanwezig die dit kunnen. Maar wel in zijn caecum, een zakvormig aanhangsel dat ongeveer op de plek zit waar zich bij mensen de dikke darm bevindt.

Als de cellulose is omgezet in voedingsstoffen, verlaten deze via de ontlasting het lijf van je cavia. Als hij deze keutels daarna weer opeet, komen de voedingsstoffen opnieuw in z’n dikke darm terecht – en omdat ze al zijn ‘voorverteerd’, kan de dikke darm ze nu wel opnemen. Het is dus even wat extra werk, maar uiteindelijk krijgt je cavia zijn vitamientjes wel degelijk binnen.

Konijn wassen: zo doe je dat

on 21 november 2014 in Konijnen, Uitgelicht, Verzorging Reageren

 

Je konijn zorgt van nature goed voor zichzelf. Toch is het af en toe wel fris om je konijn een wasbeurt te geven. Zó doe je dat!

Heeft je konijn een huidaandoening? Heeft hij in iets plakkerigs liggen rollen? Je konijn wassen is dan een goed idee, maar let wel goed op welke producten je daarvoor gebruikt. Je dierenarts kan je daarbij helpen: hij of zij heeft een shampoo speciaal voor konijnen. Daarmee kan je eenvoudig aan de slag.

Zacht straaltje

Vul een teiltje voor de helft met lauwwarm water. Zorg dat je twee handdoeken en de shampoo in de buurt hebt staan. Maak je konijn met een zacht straaltje nat of schep wat water uit de teil over je bunny heen. Probeer water in de ogen en oren te vermijden. Neem daarna wat shampoo op je hand en wrijf het een beetje uit. Verdeel de shampoo over de huid van je huisdier. Let op: breng de shampoo niet direct vanuit de fles op het konijn aan, het is namelijk best agressief spul en het kan eenvoudig gaan irriteren.

Voorkom zoveel mogelijk contact met de kop. Nadat je je konijn lekker hebt ingesopt, is het tijd om alles weer uit te spoelen. Rol je kleine vriend daarna in de handdoeken en wrijf ‘m droog. Buitenkonijnen moeten even een dagje binnen blijven.

Konijn lekker warm de winter door

on 9 november 2014 in Konijnen Reageren

 

In de winter krijgt je konijn een dikkere vacht. Zo blijft hij lekker warm. En je kunt zelf ook veel ondernemen om je konijn warmpjes de winter door te helpen!

Je konijn heeft het best zwaar in de winter. Binnenkonijnen moeten erg wennen aan de veranderende lucht in huis. Omdat de verwarming weer aan gaat, wordt de lucht namelijk droger. Hierdoor kan de ruiperiode vrij hevig zijn. Soms likt hij zoveel verloren haren op, dat hij last krijgt van verstopping. Borstel daarom je konijn wat vaker in de winter.

Konijn krijgt droog en tochtvrij hok

Een buitenkonijn krijgt een warme wintervacht, zodat hij tegen een stootje kan. Wel moet je z’n hok goed nakijken. Zijn nachtverblijf moet absoluut droog en tochtvrij zijn. Maak kieren daarom dicht en zorg ervoor dat de bodembedekking droog is. Leg een dikke laag stro neer, zodat je konijn daar in kan wegkruipen. Konijnen kruipen ook lekker tegen elkaar aan in de winter zodat ze warm blijven in koude nachten.

Ververs daarnaast elke dag het water van je bunny. Konijnen kunnen erg slecht tegen temperatuurschommelingen, dus laat je buitenkonijn in de winter niet binnen. Als je deze tips opvolgt, komt je konijn zonder moeite de winter door!

Kinderboerderij ‘t Beestenspul wint Snuffelaward

on 22 oktober 2014 in Konijnen, Uitgelicht Reageren

 

Ook dit jaar krijgt de meest konijnvriendelijke kinderboerderij van Nederland de Snuffelaward van Stichting KonijnenBelangen (SKB). Het gaat om Kinderboerderij ‘t Beestenspul in Den Haag.

Bernice Muntz, dierentrainer en bekend als auteur van ‘High Five met je konijn’, ‘Het gelukkige konijn’ en oprichtster van de eerste Konijnenschool in Nederland, reikt zaterdag 25 oktober namens de Stichting KonijnenBelangen (SKB) de SnuffelAward uit aan kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag. Bernice treedt hiermee in de voetsporen van Karen Soeters, Esther Ouwehand en Dafne Westerhof, die voorgaande jaren een SnuffelAward uitreikten. De SnuffelAward is de prijs voor de meest konijnvriendelijke kinderboerderij van alle kinderboerderijen die door de SKB zijn bezocht. Hiermee wil de SKB aandacht vragen voor de leefomstandigheden van konijnen op kinderboerderijen.

Voorbeeldfunctie

,,Kinderboerderijen hebben een voorbeeldfunctie. Konijnen worden vaak nog gehouden in te kleine hokken zonder maatje en speelgoed. Niet alleen op kinderboerderijen, maar ook bij particulieren. Door de uitreiking van de SnuffelAward wordt aandacht gevraagd voor dit probleem”, aldus Ed van den Berg, voorzitter en mede-oprichter van de SKB.

Vrijwilligers van de SKB hebben het afgelopen jaar door het hele land diverse kinderboerderijen geïnspecteerd. Aan de hand van een vragenlijst worden de kinderboerderijen beoordeeld op verzorging, huisvesting, voeding en medische zorg. Uit alle ingevulde vragenlijsten wordt tenslotte een winnaar gekozen. Dit jaar gaat de SnuffelAward dus naar kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag.

Feest op kinderboerderij

Belangstellenden zijn 25 oktober vanaf 12.00 uur van harte welkom op Kinderboerderij ‘t Beestenspul , Tivolistraat in Den Haag. Het is de hele middag feest met o.a. schminken, knutselen en natuurlijk is het prachtige konijnenverblijf met de bewoners te bewonderen. Het is leuk als de kinderen als konijntje verkleed komen.

Haas versus konijn, wat zijn de verschillen?

on 20 augustus 2014 in Konijnen, Uitgelicht Reageren

 

Ze vallen allebei onder de orde Haasachtigen, maar toch zijn er veel verschillen tussen hazen en konijnen.

Hazen zijn onder te verdelen in de Europese haas (Lepus europaeus) en de sneeuwhaas (Lepus Timidus), terwijl het huiskonijn afstamt van de tamme Oryctolagus cuniculus. Ook op het gebied van voortplanting zijn er nogal wat verschillen tussen de dieren. Hazen hebben een voortplantingsritueel waarbij de ram de moer soms een paar uur lang achtervolgt, vaak op volle snelheid. Konijnen doen het liever wat rustiger aan; zij paren zittend. Hazen hebben een dracht van 42 dagen, daarna werpt de moer twee tot vier jongen. Dit doet ze in een kleine holte onder een struik of boom. De jonge haasjes zijn bij hun geboorte al volledig behaard, hebben hun ogen open en verlaten binnen een paar dagen het warme nest van moeders. Vanaf dan zijn ze voornamelijk op zichzelf aangewezen, al kunnen ze elke dag na zonsondergang wel nog even terug naar mama om te worden gezoogd.

Konijn heeft hogere levensverwachting

Bij konijnen is dit toch anders. Zij zijn ongeveer 31 dagen drachtig en brengen dan vier tot twaalf jongen ter wereld. De babykonijntjes zijn volkomen hulpeloos: ze hebben geen beharing en hun ogen zitten nog dicht. Maar goed dus dat ze veilig in een nestkamer onder de grond worden geboren! De voedster heeft hier allerlei materiaal, zoals gras en takjes, verzameld om de boel warm te houden. Pas na negen dagen openen de konijntjes hun ogen en na ongeveer drie weken verlaten ze het nest. In tegenstelling tot hazenmoeders zijn konijnenmoeders erg fel in de bescherming van hun jongen. Bovendien leven konijnen in de natuur in groepen, waardoor ze elkaar snel kunnen waarschuwen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de levensverwachting van konijnenjongen hoger ligt dan die van hazenjongen