6 tips voor een perfecte match tussen baasje, huisdier en oppasser!
Het is niet zomaar iets, je huisdier toevertrouwen aan iemand. Wij van Huisdiervakantieadres.nl snappen dat als geen ander! Daarom hebben we 7 tips voor je op een rijtje gezet voor de perfecte match tussen baasje, huisdier en oppasser!
1. Dé ontmoeting
Heeft er een oppasser op jouw oproep gereageerd en spreekt zijn of haar profiel jou aan, dan kun je contact opnemen met de oppasser. Het is belangrijk om elkaar altijd eerst in persoon te ontmoeten voordat je afspraken maakt over een eventuele opvang. Ga bijvoorbeeld een kop koffie met elkaar drinken (en neem je huisdier mee) of wandel met elkaar en je hond een rondje door de buurt. Op deze manier kan je huisdier ook wennen aan en vertrouwd raken met de oppasser. Zal je huisdier verblijven bij de oppasser thuis? Plan de kennismaking dan bijvoorbeeld bij de oppasser thuis. Zal de oppasser bij jullie thuis op jullie huisdier passen? Plan de ontmoeting dan bij jou thuis.
2. Afspraken op papier zetten
Vraag elkaar de hemd van het lijf. Alles wat belangrijk is om te weten van zowel oppasser, baasje als huisdier kun je elkaar vragen. Het is handig om dit soort dingen op papier te zetten zodat je het later altijd nog eens terug kan lezen. Schrijf bijvoorbeeld op welke voeding je huisdier nodig heeft, welke dingen hij leuk vind of waar hij misschien juist bang voor is, enzovoort. Ook als je huisdier medicijnen slikt, kun je hierover maar beter duidelijke instructies geven en deze opschrijven. Afspraken die je met elkaar maakt over bijvoorbeeld de financiële vergoeding, zijn ook handig om vooraf op papier te zetten. Zo weet je allebei waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!
3. Noteer persoonsgegevens en andere noodzakelijke gegevens
Geef bijvoorbeeld het adres van je vakantieverblijf aan de oppasser zodat de oppasser je in geval van nood altijd op dat adres kan bereiken. Ook moet je natuurlijk niet vergeten je telefoonnummer, dat van je dierenarts en eventueel een extra nummer bij nood te noteren (zowel baasjes als oppassers).
4. Verzekeringen
Check van tevoren of je een WA-verzekering hebt. In gevallen van schade is het handig om een beroep op je WA-verzekering te kunnen doen. Check daarnaast ook even of je huisdier verzekerd is. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel aan te raden. Heb je geen verzekering afgesloten voor je huisdier, dan zijn de medische kosten in de meeste gevallen altijd voor rekening van de eigenaar van het huisdier.
5. Contactmomenten
Natuurlijk moet je huisdier even wennen wanneer hij tijdelijk ergens anders verblijft of door iemand anders verzorgt wordt. Houd er rekening mee dat een huisdier in het begin misschien ander gedrag kan vertonen en tijd nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen. Ook voor baasjes kan het even spannend zijn om je huisdier bij iemand anders onder te brengen. Houd daarom veel contact met elkaar. Hoe leuk is het namelijk niet om tijdens je vakantie leuke foto’s of filmpjes van je huisdier te ontvangen?
6. You’re in charge!
Voor de baasjes geldt: jij bent altijd degene die beslist wie op jouw huisdier gaat passen. Wanneer je na het checken van het profiel van de oppasser contact hebt opgenomen en er een ontmoeting heeft plaatsgevonden, een goed gevoel bij die persoon hebt, kun je het vakantieadres van je huisdier gaan regelen!
10 minder bekende weetjes over honden
1. Honden zweten wel degelijk
Je hebt waarschijnlijk gehoord dat honden hijgen omdat ze niet zweten. Gedeeltelijk waar, maar eigenlijk hebben honden zweetklieren, maar dan onderop de pootjes!
Foto via Flickr: Tim Ebbs
2. Mannetjeshonden heffen hun poot als ze plassen uit dominantie
Reuen tillen hun poot op tijdens het urineren om hoger te mikken op een boom, brandkraan, of mast omdat ze het bericht willen achterlaten dat ze groot en intimiderend zijn.
Sommige wilde honden in Afrika proberen tegen boomstammen op te rennen terwijl ze urineren om zeer groot te lijken!
Een soortgelijk verslag: wetenschappers in Kroatië ontdekten dat lantaarnpalen naar beneden vielen, omdat een chemische stof uit de urine van mannetjeshonden het metaal liet wegrotten.
3. Niet alleen chocolade is slecht voor je hond
Zelfs een klein beetje van het volgende kan nierfalen bij honden veroorzaken: druiven, rozijnen, chocolade, macadamia noten, gekookte uien, of dingen met cafeïne kunnen ook schadelijk zijn. Ook appel- en peerzaden bevatten kleine sporen van arseen, wat dodelijk kan zijn voor je hondje!
4. De vorm van het gezicht van een hond zegt iets over de levensduur
“Het lijkt erop dat mijn hond langer zal leven dan de jouwe …” Er wordt gezegd dat de vorm van het gezicht van een hond de levensduur van een hond kan verraden. Honden met scherpere gezichtstrekken leven doorgaans langer, terwijl honden met zeer platte gezichten, zoals bulldogs, vaak korter leven.
5. De Romeinen bedachten de zin: “The dog days of summer”
De bekende Engelse term “the dog days of summer ” werd bedacht door de oude Grieken en Romeinen om de heetste dagen van de zomer aan te duiden.
6. De kleinste hond ter wereld was slechts 113 gram
De kleinste hond ooit geregistreerd was een Maltees en woog slechts 113 gram toen hij volgroeid was!
7. Honden kunnen ziektes ruiken
Honden hebben geweldige neuzen! Ze ruiken allerlei dingen, met inbegrip van kanker, epilepsie en diabetes! Onderzoekers geloven dat honden de vage geuren kunnen oppikken die door de abnormale cellen worden afgegeven.
8. De neusafdruk van een hond is uniek
De neusafdruk van een hond is net zo uniek als een menselijke vingerafdruk en kan worden gebruikt om een hond nauwkeurig te identificeren!
9. Honden overleefden de Titanic
Drie honden behoorden tot de overlevenden van de Titanic. Er waren 12 honden aan boord van het schip op weg naar New York.
Honden die de ramp met de Titanic overleefden | Foto: Buzzfeed
10. Als we nu de jacht-op-de-staart zouden kunnen verklaren…
Honden en katten draaien in cirkels voordat ze gaan liggen, omdat deze instinctieve actie in het wild helpt om van lang gras een bedje te maken. De jacht op de staart zou daar mee te maken hebben.